shitkid

Det femte artistsläppet inför årets bästa gratisfestival är här och nu smäller det till på Trästockfestivalen! Vi har en anti-popstjärna, atmosfärisk dark wave, rivig spionpunk och en instrumental mix av psykedelisk rock och jazz. Toppa av med hardcore, mellow pop och fullt ös!

Trästock väkomnar ShitKid, Pink Milk, Still Ill, Pershagen, YDMS, Window Weather och The Zancigs!

Trästockfestivalen bokar till största delen svenska akter vilket också är en av de faktorer som gör festivalen så unik. Trästock blandar kända namn med up-and-coming svenska akter och lokala band. Dessutom är det inte många städer som kan stoltsera med en egen gratisfestival med så stora akter som Trästockfestivalen – som dessutom har funnits i 27 år!


SHITKID

ShitKid är ett projekt av svenska artisten Åsa Söderqvist och nya EP:n ”This is it” som släpptes i januari följer upp LP:n ”Fish” som hyllats av NPR, Noisey, i-D, The FADER, Bandcamp med flera. ShitKid debuterade våren 2016 med en självbetitlad EP och fick snabbt erkännande som en av de mest spännande nya akterna från Skandinavien. Med en unik DIY-känsla och en ovilja att anpassa sig till vad en artist ”ska” vara har hon blivit hyllad som anti-popstjärna och ett motgift till tillrättalagd radio-pop.

Efter succén med debutalbumet, flera turnéer runtom Europa och spelningar på festivaler som Roskilde, Way Out West och The Great Escape är nu ShitKid tillbaka med ny musik – hennes fjärde släpp på mindre än två år. ”This Is It” är ShitKid’s starkaste samling låtar hittills, med både ett bredare sound och starkare låtskrivande samtidigt som den behåller den typiska lo-fikvaliteten från tidigare inspelningar. ”This Is It” är framförd och producerad av Åsa själv. EP:n är inspelad i hennes sovrum, bil och replokal och sedan mixad och mastrad av Luke Reilly.


PINK MILK

Pink Milk har uppmärksammats för sin atmosfäriska dark wave/post-punk. Med en rejäl dos av reverbeffekter har Pink Milk skapat sitt egna musikaliska signum.

Duon har med varje singelsläpp befäst sitt 80-talsinspirerade ljudlandskap. Bandet var P3 guld-nominerade i år och skivan “Purple” fick 6 av 6 i GAFFA med omdömet “Den bästa skivan som släppts på många år”.


STILL ILL

Dansant och rivig spionpunk från de djupa skogarna kring Göteborg. Det självbetitlade debutalbumet ”Still Ill” kom sommaren 2017 och bandet har sedan dess spelat flitigt i olika städer runtom i Norden och bland annat varit förband till Jeff Rosenstock på deras Sverigeturné. De var nominerade till GAFFA-priset ”Årets genombrott” 2017. Dans och ett oförglömligt ösigt liveframträdande utlovas, missa inte detta!


PERSHAGEN

Pershagens nya album Tarfala som släpps 18:e maj växte dels fram i en lägenhet i Piteå mellan åren 2015-2017, dels i ett sjaskigt hotellrum i Los Angeles där flera av medlemmarna bodde tillsammans under två månader år 2016. Titeln på skivan, Tarfala, är hämtat från området som ligger i Kebnekajsefjällen. 

Genomgående för musiken är att den syftar till att skapa olika stämningar. Balanserandes mellan uppgivenhet och desperation ryms det samtidigt något hoppfullt och vackert, krönt av en dos mystik. Pershagen kan både vara ett soundtrack till vardagslivet, något som ackompanjerar ens dagdrömmar eller en tillfällig verklighetsflykt.

”Vi tycker att det fina med instrumental musik är att man har större utrymme att skapa sin egna historia eller bild av vad musiken handlar om. Vi har fått höra att vi spelar tallskogsrock och det är en liknelse som vi tycker om.”

Där många ser Pershagen ett rockband har bandmedlemmarna en annan bild av helheten:

”Vi drar själva kanske hellre mot jazz-hållet i det sättet vi spelar tillsammans. Vi vill liksom väsnas mindre än vi gör men har svårt för att hålla oss ifrån det högdynamiska och starka. Vi har en mer jordnära, skog-ig musikalisk utgångspunkt i vårt uttryck vilket säkert hänger ihop med att vi lyssnar mycket på kontemporär nordisk jazz och svensk folkmusik som ofta har en väldigt skog-ig, brun känsla i sig.”

Pershagen har sedan starten i slutet på 2014 hunnit släppa en EP och ett album, spela in i Svenska Grammofonstudion, göra ett antal turnéer i Sverige samt två svängar i Ryssland. Senaste gången bandet var i Ryssland samarbetade det med två ryska konstnärer som gjorde en abstrakt film som bandet sedan framträdde till. Under de senaste åren har Pershagen byggt sig ett namn på den svenska scenen och vann så sent som i februari 2018 årets upplaga av Manifest On Tour.


YDMS

Från de djupa skogarna av 0914 & från gatorna av 208 svetsas bandet YDMS ihop av fyra arga grabbar. I jakt på att förmedla och berätta historier från allt som faller dem i sinnet använder de sig av influenser från 90tals hardcore & punk, för att sedan lägga en egen modernare touch på det. HC4LYF!


WINDOW WEATHER

Stämningsfull och vacker pop spelas av denna kvintett från Skellefteå bestående av Anton Berg, Joel Lindberg, Judith Arnason, Magda Hellgren och Matilda Gustafsson. Bandet har bl.a. varit förband till Lisa Nilsson när hon spelade i Skellefteå och tolkat låtar av band som Mumford & Sons och Bon Iver på Brygg CC. Trästock ser fram emot att följa deras utveckling!


THE ZANCIGS

Hola muchachos! SZU (Zancigs Soundomatic Universe) presenterar era lokala svindlare THE ZANCIGS. The Zancigs hälsar er. The Zancigs är väldigt glada att spela igen på denna festival. 2016 var året. Året då alla var glada. I år kommer The Zancigs krossa denna spelning.

Några av bandets inspirationskällor är några subtila och rasande filmcitat; ”I’ll be back” (The Terminator, 1984) ”You can’t handle the truth”(A Few Good Men, 1992) ”E.T phone home” (E.T, 1982) ”To infinity and beyond!” (Toy Story, 1995) Mrs Robinson, you’re trying to seduce me, aren’t you? (The Graduate, 1967) ”Say hello to my little friend” (Scarface, 1983).