trastock2018_annasuvanna_webb

Konsttältet bjuder på både skratt och historieberättande som berör

Trästockfestivalen är såklart lika med bra musik och ljusa sommarnätter, men en annan viktig del av Trästock är att främja olika sorters kulturformer! I år har vi ett spännande dagsprogram i konsttältet i form av bland annat Doc Lounge dokumentärfilmsvisning, en skaparträff för kreativa i Västerbotten, stand-up och nypremiär av författarsamtal på agendan! Vår filmfestival presenterar också 6 stycken filmer med anknytning till vår norra region. 

- Det känns oerhört kul att genomföra detta författarsamtal på en av festivalens scener. Biblioteken och Trästockfestivalen har mycket gemensamt. Två centrala likheter är att vi är till för ALLA och är GRATIS, säger Mikke Ejrevi bibliotekschefe på Skellefteå Stadsbibliotek.

- Vi har också en gemensam strävan efter att fler ska upptäcka kultur. Och vilken författare är bättre att inleda ett sådant samarbete än just ”Apan”? Anna Suvanna Davidsson är en person och författare med ett budskap som harmoniserar med såväl bibliotekens som Trästockfestivalens värdegrund. Att utmana samhällets ideal och normer, om hur man ska se ut och om vem man borde vara är något som vi gemensamt stöttar helhjärtat, säger Mikke Ejrevi.

Vi välkomnar författaren Anna Suvanda Davidsson, Doc Lounge Umeå, fotografen Thea Holmkvist, komikerna Erik Moberg och Oskar Wallströmer med vänner till Trästockfestivalen!

VI SES PÅ FESTIVAL!!


Författarsamtal: Anna Suvanna Davidsson

I samarbete med Skellefteå Stadsbibliotek presenterar Trästockfestivalens konsttält författarsamtal med Anna Suvanna Davidsson, författare till En apa i Rågsved.

Under namnet »Apan satt i granen« har Anna över 30.000 följare på sociala medier, där hon utmanar samhällets ideal och normer om hur man ska se ut och om vem man borde vara. Hon är ensamstående mamma till tre barn, burleskdansare, kurvig modell, aktiv inom roller derby och arbetar som gymnasielärare.

En apa i Rågsved är hennes debutroman, och många av de teman som dyker upp i hennes andra flöden känns igen här: feminism, kroppsideal, relationer och utmanande av samhällsnormer. Romanen följer huvudpersonen Tess som utåt sett lever ett perfekt familjeliv, men livet tillsammans med Rikard och deras tre barn i Stockholms innerstad har sakta men säkert brutit ner henne. Rikard manipulerar, trycker ner och styr henne med järnhand. Att bryta upp relationen tycks vara en omöjlighet. Men en dag gör hon det. Lämnar.

När hon lämnar relationen öppnar sig nya världar, både yttre och inre, och Tess får lära sig navigera livet som ensamstående mamma från botten och upp. Romanen tar upp både vardagsproblem och ångest med djup och engagerande förståelse, och ifrågasätter normer och kvinnoideal utan att predika. En bok om att förlora sig själv för att sedan hitta tillbaka.

http://trastockfestivalen.se/line-up/forfattarsamta…anna-davidsson/


Film: Doc Lounge visar Hjärta Norsjö

I samarbete med ABFs satsning Gör din röst hörd! presenterar Trästockfestivalen två arrangemang som lyfter röster som ofta glöms bort i det offentliga samtalet. I dessa arrangemang får konsten en viktig demokratisk funktion som förmedlare av livsöden.

Doc Lounge arbetar för att tillgängliggöra dokumentärfilmen för en bredare publik. Dokumentären som kommer att visas på Trästockfestivalen är Lisa och Sophia Josephsons Hjärta Norsjö. Hjärta Norsjö är en nära, ärlig och stark porträttering av två unga tjejer som står inför avgörande val i sina liv. Dokumentären visar också de politiska förhållandena som finns i Sverige mellan stad och landsbygd.

Efter dokumentärvisningen följer ett samtal med regissören Sophia Josephson om filmen, dess bakgrund, slagkraft och syfte.

http://trastockfestivalen.se/line-up/hjarta-norsjo/


Skaparträff: Kreativ i Västerbotten

Varmt välkomna till en skaparträff på Trästockfestivalen! Under lördagen får det kreativa livet i Västerbotten en plattform i Trästockfestivalens Konsttält.

Träffen inleds med ett samtal på scenen med Thea Holmqvist, fotograf från Bureå, som arbetar aktivt för att främja kreativitet och skapande i Västerbotten. Efter samtalet följer en kravlös skaparträff där likasinnade kan träffas och arbeta med sina material. Detta är ett perfekt tillfälle att knyta kontakter inför framtida samarbeten, utbyta tekniker, inspirera och inspireras. Trästockfestivalen kommer tillhandahålla lite grundläggande material och verktyg, men ta gärna med dig och dela med andra också! Väl mött!

http://trastockfestivalen.se/line-up/skapartraff/


Stand-up: Erik Moberg

Erik Moberg är Åselekomikern som efter en runda i Stockholm åter vänt till Västerbotten. Erik har bland annat gigat med Babben Larsson och Jonas Gardell. Numera driver han stand up-klubben HACK i Umeå som kör igång den 31:a augusti. Erik är en snäll komiker som skämtar från allt från Melodifestivalen till vad som händer i Åseles skogar och han ser mycket fram emot giget på Trästock! Till konsttältet tar han också med sig ett antal talanger som får inta scenen innan hans ca 30 minuter långa set.

http://trastockfestivalen.se/line-up/stand-up-erik-moberg/


Stand-up: Oskar ”Skalman” Wallströmer

Oskar ”Skalman” Wallströmer är Sveriges mest lav- och vedsvampsintresserade komiker, som började med standup som en del i sin 30-årskris. Han är en pinsam pappa fången i en barnlös ungkarls kropp som ger er alldeles för intima blickar in i hans privatliv, oftast helt opåkallat. Tyvärr är han från Närke, så det låter för jävligt också. Till vardags kämpar han med ADHD, depression, ångest, ensamhet och att dölja sina vänsterextrema böjelser från sin arbetsgivare.

http://trastockfestivalen.se/line-up/stand-up-oskar-wallstromer/


Filmfestivalen 2018

I samarbete med Film i Västerbotten arrangerar Trästockfestivalen varje år en filmfestival under festivalhelgen. På filmfestivalen visar vi filmer som är producerad av filmskapare från vår region eller som har en koppling till vår del av landet. I år kommer följande filmer att visas:

Skolsyrran
Signal
Memodom
Proletären
Hobbyhorse Revolution
Maj Doris