trastock_2017_zacke_webb

ARTISTSLÄPP #7

Luleå-rapparen Zacke som senast i Umeå fyllde lokalen till mer än max. Firefox AK som kommit tillbaka från en lång tids tystnad. Avantgardet som ”vänder blad i rockhistorien”. En Emanuel Edner med sin mångfacetterade stämma och så Olov Antonsson från Skråmträstock utanför Skellefteå.

Härligt tycker vi att få till dessa fantastiska akter!

VI SES PÅ FESTIVAL!


Zacke

När Luleårapparen Zacke gav sitt namn till känna på den svenska hiphop-scenen gjorde han det med välvässad penna, akrobatisk tunga och personligt uttryck. Sakta men säkert etablerade han sig även som en av landets bästa textförfattare. Zacke är en av få som lyckats skildra storstad kontra landsort på ett sätt som inte skriver någon på näsan, utan på ett sätt som berättar människors historier. Med två album i bagaget har Zacke sparkat in dörrar och gett fingret till storstadsnormer, men även öppnat upp dörrar för andra med liknande bakgrund.

På det tredje albumet, Fattigkussen, berättar Zacke sina absolut viktigaste historier hittills. Albumets namn, ”Fattigkussen”, syftar på talesättet ”Fattiga kusinen från landet”. Den röda tråden genom hela albumet är konceptuellt byggd kring denna karaktär – som är baserad på och inspirerad av en mängd verkliga personer från Norrbotten. Både utflyttade och kvarvarande.

http://trastockfestivalen.se/line-up/zacke/ ‎


Firefox AK

Efter en lång tids tystnad är Firefox AK tillbaka med nytt material ”A New Shape” som består av fem låtar som lägger sig tätt intill. Som tröstande viskar att jo, livet är rätt tufft ibland. Varje ton och textrad vet att mörkret kan vara outhärdligt, men också att det blir bättre. Det är låtar som ständigt är på väg, som placerar lyssnaren i passagerarsätet och tar oss med på en resa genom tid och rum. Utanför fönstret passerar både storstadens våta asfalt och landsbygdens täta skogar.

Liksom tidigare ägnar sig Firefox AK, eller Andrea Kellerman som hon kallar sig till vardags, åt melankolisk och elektronisk pop som utgör ett perfekt ljudmotiv till textrader som känns närmare och mer angelägna än någonting hon skrivit tidigare. Kanske är det en av anledningarna till att hon aldrig känt sig så säker på en inspelning som den här gången. Producenten Claes Björklund, bland annat känd från Iamamiwhoami, har utan tvekan också haft en viktig roll. Med stor fingertoppskänsla har han gett låtarna en ljudbild som perfekt fångar texternas sinnesstämning. Det är vemodigt och samtidigt hoppfullt. Det personliga anslaget stärks av att Andrea har bjudit in systerbarnen för att sjunga i Shadows of our Past. ” Oh your skin I wonder how it feels… One Last time”

http://trastockfestivalen.se/line-up/firefox-ak/


Avantgardet

Mindre än ett år har gått sedan Avantgardet en syrefattig Melodifestival-vinter slog ner som en bomb i Musiksverige. Debutalbumet ”För många dyra skor och döda ögon” utsågs till 2016 års bästa album av Gaffa, Sonic korade ”Åh Sverige” till årets låt och Aftonbladet utnämnde bandets konsert på Way Out West till en av årets starkaste.

Knappt har vi hunnit hämta andan förrän Sveriges hetaste indieband nu släpper det andra kapitlet i berättelsen om Nybros Napoleon. Singeln ”Fårskinnstearaway (02:55)” är det första smakprovet från kommande albumet ”På Östkusten Intet Nytt”, där bandet samarbetat med Jocke Åhlund som producerar sin första skiva på svenska sedan Håkan Hellströms “För sent för Edelweiss” (2008) och “2 steg från Paradise” (2010).

http://trastockfestivalen.se/line-up/avantgardet/ ‎


Olov Antonsson

Olov Antonsson, som är uppväxt i Skråmträsk utanför Skellefteå, solodebuterade 2016 med skivan ”Nere och ute i AC län”. En skiva med storslaget arrangerad popmusik, där stråkar, blås, flöjter och körer ackompanjerar texter om Tvärån, Rådhustorget, Royal i Ånäset och Nordanåparken i Skellefteå. Skivan har hyllats av kritiker i bland annat Dagens Nyheter, Sonic, TT Nyhetsbyrån, Sydsvenskan, Norran och Västerbottens-Kuriren. På Trästock spelar Olov med fullt kompband.

Citat om skivan: ”Olov Antonssons musikaliska briljans står inte i paritet med hans försäljningsframgångar. Egentligen borde han bada i guldskivor just nu. Egentligen borde han vara ute på en egen Rullande Åska-turné just nu.” Johan Jacobsson, Sonic.

”Gör för Umeå och Skellefteå vad ‘Känn ingen sorg för mig Göteborg’ gjorde för Håkan Hellströms hemstad.” Po Tidholm, Dagens Nyheter.

http://trastockfestivalen.se/line-up/olov-antonsson/ ‎


Emanuel Edner

Debuten ”Hummingbirds EP” kom hösten 2016. Ett originellt sound av smittsamma melodier och färgrika körinslag skapar ett kreativt recept som andas soul, pop och blues. Omnämnt som nyskapande och med framtiden för sig finns där även gospelinfluenser i synnerhet med den kraftfulla kören, som ges en given plats där den förenas med Edner’s mångfacetterade stämma. Publiken lämnas sällan oberörd när klassiska stamp i 60- och 70-talet blandas med ett modernt uttryck och starka budskap, ofta berörande samhällskritik, funderingar eller ömma känslor om kärlek.

http://trastockfestivalen.se/line-up/emanuel-edner/