algesten_trastock_2017_webb

ALGESTEN

Det är skillnad på comebacker och comebacker. När Jakob Nyström, en av pop-Umeås bästa låtskrivare genom tiderna, nu är tillbaka efter flera års tystnad är det en stor händelse. Hans tidigare band Isolation Years och Two White Horses efterfrågas fortfarande, trots att de gav ut sina senaste al- bum 2007 respektive 2009. Båda skulle hamna högt om det hölls en omröstning om vilka Umeåband man helst skulle vilja se återförenade.

Jakob har alltid använt sin omvittnat breda musikali- tet – det sägs att han kan få blyertspennor att sjunga om det behövs – till att skapa innerlig, melodiös och tillgänglig pop. På det nya materialet, som han ger ut under artistnam- net Algesten, känns det som att han ytterligare har förädlat sitt glimrande pophantverk.

– De nya låtarna är skrivna under flera år och känns lite som en ofrivillig soloaffär där texterna skvallrar om att jag egentligen vill tillbaka till en gemenskap, berättar Jakob. När jag spelade i Isolation Years var det faktiskt lite tvärtom. Jag skrev mig bort från bandet, distanserade mig. I nya Never Leaving har den där vaga känslan av isolering blivit en del av mig själv och går inte att skaka bort, re- frängen ”Meet me in a while I’m coming home” är som ett önsketänkande.
De sökande och bitterljuva texterna skapar en in- tressant motrörelse mot musiken som svävar lätt och luftigt, utan barlast. Den är varm, vacker och omfamnande och det finns något ödmjukt över allting. En känsla av att artisten är i musikens tjänst för att det kan göra andra gott. Allt låter självklart och naturligt. Som om melodierna bara kommit till Jakob och liksom runnit ur honom.

Algestens musik är också frukten av lång erfarenhet – från många olika sammanhang. Förutom de egna akterna har Jakob under åren varit fast medlem i Annika Norlins band Säkert!, turnerat med Deportees och Jonas Bergsten och gjort musik till föreställningar som han haft tillsam- mans med Olof Wretling från humorgruppen Klungan.

Om referenser ska nämnas i sammanhanget känns ett möte mellan Sade och The War On Drugs som en passande beskrivning. Elton Johns tidiga 70-tal ligger också nära till hands och en del lyssnare kommer nog även att tänka på Wilco, Go-Betweens och Prefab Sprout. Han är på den nivån Algesten, ett musikaliskt snille som valt popen som sitt uttryckssätt.