Älskade Jävla Pappa

Filmfestival program

Filmfestival

Med stöd av Film I Västerbotten kommer Trästockfestivalen kunna erbjuda ett nytt och förändrat filmprogram under årets festival! 

Film har varit en återkommande del av festivalen sedan många år tillbaka, men nytt för årets festival är att den får flytta ihop med konsthallen och kommer kunna erbjuda ett större och mer omfattande program. 

Filmprogrammet kommer att spegla Skellefteå och dess omgivning på olika sätt och genom olika berättartekniker, det kommer visas dokumentärfilm, kortfilm, långfilm och skejtfilm – allt med hjärtat på samma plats. Filmprogrammet är komponerat av Claes Hedlund, som är född i Varuträsk. Berättartraditionen är stark i Västerbotten och detta är något som även kommer avspeglas i programmet. Där kommer vi ta tillbaka, omforma och öppna upp hur Skellefteå har blivit porträtterat och av vem som porträtterar platserna. 

Utöver långfilm så kommer filmprogrammet även rymma två kortfilmsblock. Filmerna kommer korrespondera med varandra och tillsammans skapa varsitt block som förhoppningsvis kan liknas med ett utkast ur samtiden sprunget ur en vilja att ta sig vidare eller något som går att kliva in i för att sedan lämna. Samtiden är föränderlig och kortfilmen likaså. Trendsättande, modig och formvidgande är tre ord som kan definiera kortfilmen idag. I och med samtidens föränderlighet måste vi inte bara omdefiniera filmens innehåll utan även avsändare och inte minst rummet det visas i.

Sist men inte minst så kommer vi göra ett retroperspektiv på hur Skellefteås skate-scen har sett ut sedan 90-talet och framåt. Som en del av utställningen i konsthallen kommer Skellskate med ledning av Kristoffer Lindholm leda oss genom tre decennium av lokalproducerad skatefilm. Skatefilmen har ett starkt dokumentärt värde och detta unika bildmaterial är vi lite extra stolta över.

Kortfilmsblock 1 – Import
Fredag 16:00 Konsthallen

Signal

Det råder ett mystiskt utegångsförbud i Sverige under mitten av 90-talet. På nyheterna pratas det om ett hot men frågetecknen är många.  Varför får inte Anna gå ut? Och är det egentligen något att vara rädd för?

Anna, 17 år gammal blir strängt tillsagd av sina föräldrar att inte lämna huset under kvällstimmarna, vilket hon inte heller tänker göra. Men när ungdomskärlek kommer in i bilden så får hon svårt att skilja på rätt och fel. Mitt i denna annorlunda världssituation så får vi följa två unga och växande människor som vill utforska livet och varandra. 

Regi: Oscar Byström
Producent: Sandra Kilpeläinen Norman


Älskade Jävla Pappa

Älskade jävla pappa är en film om en ung tjejs längtan efter sin pappa. En pappa som alltid väljer alkoholen först. Allt hon önskar är att bli sedd och bekräftad av honom. Lova, hennes bästis är en trygghet i tillvaron. Tillsammans skapar dom sin egen värld i sitt musicerande. En efterlängtad chans att få framföra den inför en stor publik grusas av rädslan att pappan ska dyka upp onykter och skämma ut Sandra inför hela skolan.

Regi: Saga Eserstam
Producent: Sandra Kilpeläinen Norman

After Azeroth

Albin är en ung man som likt så många andra har växt upp delvis i ett datorspel, i en virtuell värld. Han loggar in efter en lång tid för att minnas en tragedi i hans barndom som ingen velat höra om, det hände aldrig “på riktigt”. Han berättar om sin bästa vän som han aldrig träffat.

Regi: Joel Viksten Abrahamsson
Producent: Claes Hedlund


Flytten

Flytten till egen lägenhet blir inte som tänkt. Ingen ström. Mystiska ljud. Något är fel, mycket fel. 

Regi: Hossein Ahmadi
Producent: Hossein Ahmadi och Viktor Johansson

Långfilmsvisning med samtal - CHARMÖREN
Fredag 20:00 i Konsthallen

Milad, som är uppvuxen i Bureå har tillsammans med barndomsvännen (tillika uppvuxen i Skellefteå) Ardalan Esmaili gjort sin mycket uppmärksammade långfilmsdebut.
Charmören har med beskrivits som en otroligt mänsklig skildring som rör om, såhär säger Jonas Holmberg från GIFF om filmen;

”Med absolut tonträff och briljant personregi undersöker Milad Alami romantikens och samhällets smärtpunkter i en av årets mest drabbande kärleksfilmer.

Varje kväll återvänder den unge, vackre Esmail (Ardalan Esmaili) till samma bar för att förföra kvinnor. Nätterna avslutas regelmässigt i kvinnornas lägenheter. Men en kväll möter han Sarah (Soho Rezanejad) som ser rakt igenom den förföriska ytan och avslöjar hans hemlighet. Med stilsäker utgångspunkt i den romantiska komedins genregrepp skapar svenske långfilmsdebutanten Milad Alami en mörk och djupt engagerande skildring av kärlekens fruktansvärda villkor i en ojämlik värld. Ardalan Esmaili levererar en av de senaste årens mest oförglömliga rolltolkningar och Susan Taslimi är lysande i en minnesvärd biroll.”

  

Kortfilmsblock 1 - Export
Lördag 16:00 – Konsthallen

Stamnätet

Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.

Regi: Clara Bodén
Producent: Clara Bodén

Vägar

En film med fokus på Sveriges glesbygd och barndomsvänner som glidit isär på grund av den obligatoriska Stockholms-flytten. Frustrationen gentemot hemvändare och patriotiska norrlands-exiler. Filmen lyfter frågor om Sveriges landsbygdspolitik, centralisering, och hur de större städerna genom barndomen, ständigt är närvarande för dem som växte upp i rurala områden

Regi: Bo Johan Sörensen
Producent: Bo Johan Sörensen

 

Stranger

 

Stranger är berättelsen om en resa. Vi följer filmaren Angelica i hennes lite vilsna försök att möta människor under en vinter i den ryska staden Arkhangelsk. En film om att vilja se och bli tittad på.

Regi: Angelica Ruffier-Holmqvist
Producent: Angelica Ruffier-Holmqvist

Kortfilmsblock med regissörer i samtal
Lördag 20:00 i Konsthallen

Dessa visas och samtalas om: 
Vägar
Älskade jävla pappa
Signal