trastock2018_annasuvanna_webb

Författarsamtal: Anna Suvanna Davidsson

FREDAG 13:45 – KONSTTÄLTET

I samarbete med Skellefteå Stadsbibliotek presenterar Trästockfestivalens konsttält författarsamtal med Anna Suvanna Davidsson, författare till En apa i Rågsved.

Under namnet »Apan satt i granen« har Anna över 30.000 följare på sociala medier, där hon utmanar samhällets ideal och normer om hur man ska se ut och om vem man borde vara. Hon är ensamstående mamma till tre barn, burleskdansare, kurvig modell, aktiv inom roller derby och arbetar som gymnasielärare.
 
En apa i Rågsved är hennes debutroman, och många av de teman som dyker upp i hennes andra flöden känns igen här: feminism, kroppsideal, relationer och utmanande av samhällsnormer. Romanen följer huvudpersonen Tess som utåt sett lever ett perfekt familjeliv, men livet tillsammans med Rikard och deras tre barn i Stockholms innerstad har sakta men säkert brutit ner henne. Rikard manipulerar, trycker ner och styr henne med järnhand. Att bryta upp relationen tycks vara en omöjlighet.

Men en dag gör hon det. Lämnar. När hon lämnar relationen öppnar sig nya världar, både yttre och inre, och Tess får lära sig navigera livet som ensamstående mamma från botten och upp. Romanen tar upp både vardagsproblem och ångest med djup och engagerande förståelse, och ifrågasätter normer och kvinnoideal utan att predika. En bok om att förlora sig själv för att sedan hitta tillbaka.