lisa_trastock_2017_webb

LISA MISKOVSKY

NORRAN-SCENEN – LÖRDAG 22/7 – 19:00

Det är ingen överdrift att påstå att Lisa Miskovsky inte bara är en av Sveriges största artister utan också en av de mer produktiva. Man begår helt enkelt ett misstag om man tror Lisa legat på latsidan då hon inte släppt någon ny skiva på ett par år. Sedan Jocke Berg-samarbetet Changes släpptes 2006 har hon skrivit och producerat ett nytt album, skrivit låtar till artister som Abalone Dots och Cookies N Beans, byggt en studio, medverkat på skivor med In Flames (som hon även spelat live med på förra sommarens festivalspelningar I Sverige och Tyskland) och Jill Johnson, surfat i Umeå och Portugal, skrivit ledmotivet till datorspelet The Mirrors Edge som lanserades runt världen och tränar hockey med Björklövens A-lag. Som någon sa: my week beats your year.

Som soloartist har Lisa sålt mer än 200.000 ex av sina tre album (Lisa Miskovsky, Fallingwater och Changes), fått guld och platinaskivor, toppat albumlistan och mottagit fem Rockbjörnar, otaliga grammisnomineringar och två Grammis. Hon har också turnerat runt Sverige och Norden flera gånger.

När Lisa Miskovsky åter är aktuell är det med första egna albumet på fyra år. “Violent Sky” heter verket, släpps den 26:e november, och föregås av singeln ”Lover” som kommer den 27:e september. Redan på Changes-albumet stod det klart att Miskovsky inte gärna står kvar och trampar på samma ruta, utan söker sig ständigt framåt. Med Violent Sky har hon lämnat sitt gamla sätt att göra musik och arbetat med låtskrivaren och producenten Björn Yttling. Han har gjort sig känd, utöver sitt band Peter, Bjorn and John, för sina sparsmakade produktioner med stort artistfokus, som t.ex Lykke Li, Primal Scream, Sarah Blasko och Sahara Hotnights. Mötet mellan Björns elektroniska ljudvärld och Lisas svepande melodier är både spännande och oväntad, och tar Miskovsky’s artisteri vidare utan att alienera någon som gillat hennes tidigare skivor.

- Det är alltid spännande att lyssna på det han gör själv och det han producerar, menar Lisa Miskovsky, som spelade ihop med Björn för flera år sedan och då upptäckte hans musikalitet vid det mötet. Sedan dess har peppet funnits där.

Även om Björns musikaliska CV bräcker de flesta inom hans skrå, var det en annan faktor som definitivt spelade in I Lisas val av honom.

- Han kommer från Norsjö. Han förstår vad jag menar…
Att Lisa just köpt och byggt en studio I hemmet utanför Umeå passade också perfekt – I Yttling fann hon en tålmodig lärare som var generös med sin kunskap och visade hur hon skulle få fram ljuden som hon hörde dem. Också någon som gav direkt feedback på det hon producerat själv. Som ett direkt resultat av det är Violent Sky till stor del inspelad hemma hos Lisa, och det är till stor del hon själv som spelar de flesta instrument på albumet.

- Den här skivan har mer kant, både på det som spelats och på låtarna, förklarar Lisa. Kanske kommer man närmare mig då mycket kommer från min egna studio.
Influenserna på skivan är också, som Lisas musiksmak, breda och från olika kanter. I stereon har artister som The Animals,T-rex, Troggs och Gang Of Four gått varma, och en snabb lyssning på Lover skvallrar om att Lisa kan ha ett gott öra till Ace Frehley från Kiss…

Inspiration till albumtiteln kom från den kontroversielle italienska filmskaparen Paulo Pasolini’s Una Vito Violenta från 1962. En tankeväckande film som gjorde avtryck och mynnade ut I Violent Sky.

- Det passade bra under en inspelningssommar kantad av åskväder och blixtnedslag nära huset. Ett blixtnedslag var så kraftfullt att alla lamporna tändes hemma och jag trodde att alla inspelningar gått förlorade.
Efter att ha skrivit klart det nya albumet är det lätt att undra vilka artister Lisa Miskovsky har planer på att skriva för nu?

- Jag gillar min bredd och kommer nog att fortsätta att vara gränslös när det gäller musik. Jag skulle vilja bredda mitt låtskrivande ännu mer, hip hop, hårdrock och någon soulstänkare vore kul att få till.