metoo2_webb

#metoo

En kod som förändrar världen, #Metoo

I samarbete med Tekniska museet så tar utställningen “En kod som förändrar världen, #Metoo” plats i Skellefteå i sommar!
Under tre av de största evenemangen finns den att kolla in – Nordsken, Stadsfesten och Trästockfestivalen!

Från och med den 7/7-2019 så finns utställningen på plats på Skellefteå museum. Den finns att se till och med 22 augusti 2019.

Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti.

Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp.

Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan?

Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som turnerat runt i Skellefteå och avslutar på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästocksfestivalen.

Utställningen har producerats av Tekniska museet i samarbete med Spektra Design, Christopher Kullenberg, initiativtagare och vittnen under #teknisktfel” och #metoo.