pershagen

Pershagen

LÖRDAG 18:00 – HALLEN

Pershagens nya album Tarfala som släpps 18:e maj växte dels fram i en lägenhet i Piteå mellan åren 2015-2017, dels i ett sjaskigt hotellrum i Los Angeles där flera av medlemmarna bodde tillsammans under två månader år 2016. Titeln på skivan, Tarfala, är hämtat från området som ligger i Kebnekajsefjällen.  

Genomgående för musiken är att den syftar till att skapa olika stämningar. Balanserandes mellan uppgivenhet och desperation ryms det samtidigt något hoppfullt och vackert, krönt av en dos mystik. Pershagen kan både vara ett soundtrack till vardagslivet, något som ackompanjerar ens dagdrömmar eller en tillfällig verklighetsflykt. 

”Vi tycker att det fina med instrumental musik är att man har större utrymme att skapa sin egna historia eller bild av vad musiken handlar om. Vi har fått höra att vi spelar tallskogsrock och det är en liknelse som vi tycker om.” 

Där många ser Pershagen ett rockband har bandmedlemmarna en annan bild av helheten: 

”Vi drar själva kanske hellre mot jazz-hållet i det sättet vi spelar tillsammans. Vi vill liksom väsnas mindre än vi gör men har svårt för att hålla oss ifrån det högdynamiska och starka. Vi har en mer jordnära, skog-ig musikalisk utgångspunkt i vårt uttryck vilket säkert hänger ihop med att vi lyssnar mycket på kontemporär nordisk jazz och svensk folkmusik som ofta har en väldigt skog-ig, brun känsla i sig.” 

Pershagen har sedan starten i slutet på 2014 hunnit släppa en EP och ett album, spela in i Svenska Grammofonstudion, göra ett antal turnéer i Sverige samt två svängar i Ryssland. Senaste gången bandet var i Ryssland samarbetade det med två ryska konstnärer som gjorde en abstrakt film som bandet sedan framträdde till. Under de senaste åren har Pershagen byggt sig ett namn på den svenska scenen och vann så sent som i februari 2018 årets upplaga av Manifest On Tour.