trastock2018_thomasandersson_webb

TOMAS ANDERSSON WIJ

LÖRDAG 21:00 – NORRAN-SCENEN

Tomas Andersson Wij släpper nytt album – ”Avsändare okänd” – 20 år efter skivdebuten – och åker ut på hans största turné hittills till våren och sommaren 2018.

På veckan 20 år efter skivdebuten släpper Tomas Andersson Wij sitt tionde album, Avsändare okänd. Bakom honom står denna gång två av Sveriges bästa popband: Deportees och Niki & the Dove. I samband med albumsläppet ger han sig ut på sin största rikstäckande turné hittills, och han ser även fram emot att turnera land och rike runt i den svenska sommaren.

Tomas Andersson Wij är en perfektionist och en mycket formmedveten artist som alltid sökt det finsnickrade snarare än det grovhuggna och som ständigt utmanat sig själv med nya samarbeten.  

– Idén att jobba ihop med Deportees och Niki and the Dove kom ur en önskan att få jobba med redan sammansvetsade band. Band som hittar varandra fort och inte har en hämmande respekt för varandra. Och så blev det, våra sessions har haft ett fantastiskt flow.

Under sommarens långa turné spelade han titelspåret Avsändare okänd nästan varje kväll och den blev snabbt en publikfavorit. Det är en sång om tacksamhet.

– Det är en psalm för agnostiker. Jag kan ofta känna ett behov av få tacka någon, jag vet bara inte vem. Det kan vara tacksamhet för min son, eller bara över att få leva, eftersom alternativet vore att vara död. 

20 år som artist. Få är de svenska artister som utan stora hits och synkar har överlevt i 20 år. TAW har inte bara överlevt utan också fått se sin akt växa successivt. Olle Ljungström fixade hans första skivkontrakt i slutet av 90-talet men det dröjde innan karriären fick styrfart. När han nu firar 20 år som skivartist gör han det med sin största och mest påkostade turné någonsin, på konserthus över hela landet.

– En av anledningarna till att jag har kunnat hålla på så länge är att jag aldrig har varit cool. De som köpt biljett till mina konserter har gjort det för att de gillar mina sånger eller vad det nu är de gillar. Och många av dem har fortsatt att komma. Det var länge sen jag behövde ha ett nytt album ute för att kunna turnera.  

Han får ibland frågan hur man gör för att överleva i branschen så länge.

– Mitt svar är att man slår på sin spik, berättar sin historia, sin sanning och inte slarvar med någon aspekt av artisteriet. Och så måste man hitta glädjen i det även när det inte går så bra.

Det konsekventa spikhamrandet har de senaste åren börjat ge stor utdelning för Tomas Andersson Wij. Albert Bonnier Förlag har gett ut två böcker, en med sångtexter och en med intervjuer från hans år som skribent. Tidningen Vi gav honom Evert Taube-stipendiet och SVT har sänt två säsonger av hans populära tv-program Tomas Andersson Wij spelar med. Sista dagen under inspelningen av Så mycket bättre berättade produktionsbolaget Mastiff att han, utan att veta om det, haft en avgörande roll för programmets tillblivelse. TV4 var nämligen skeptiska till formatet. Då bokade Mastiff ett nytt möte och visade Andersson Wijs lågmälda tolkning av Carolas schlagervinnare Evighet, från Globen 2007: ”Så här kommer det bli.” Resten är, som det brukar heta, historia.  

Tomas egen historia fortsätter att skrivas, utan tecken på stagnation eller trötthet. Han säger att det är för sent att lägga av. Och varför skulle han. Hans bästa tid är nu.