lisa_trastock_2017_webb

ARTISTSLÄPP #3

Så där ja! Tänk så fort det gick tills fredag var här! Denna gång blev det inte en lika lång väntan (det är svårt att hålla sig ibland) då vi har trevliga nyheter att ladda upp helgen med! Tre kända ansikten tillkommer på Trästockfestivalens line-up inför sommaren: Lisa Miskovsky, Algesten och Johan Airijoki!

Vi gillar så klart att boka de som har någonting gemensamt med Skellefteå och dess musikliv. Alla dessa tre akter kommer nämligen från Norrland och passar med sin musik helt rätt in på festivalens musikscen som riktar sig till alla. Texter på svenska och engelska med starka budskap förmedlar dem allihopa.

Starta någon gammal CD-spelare och lyssna in er för lite fredagsmys-pepp som börjar NU!


LISA MISKOVSKY

Det är ingen överdrift att påstå att Lisa Miskovsky inte bara är en av Sveriges största artister utan också en av de mer produktiva. Man begår helt enkelt ett misstag om man tror Lisa legat på latsidan då hon inte släppt någon ny skiva på ett par år. Sedan Jocke Berg-samarbetet Changes släpptes 2006 har hon skrivit och producerat ett nytt album, skrivit låtar till artister som Abalone Dots och Cookies N Beans, byggt en studio, medverkat på skivor med In Flames (som hon även spelat live med på förra sommarens festivalspelningar I Sverige och Tyskland) och Jill Johnson, surfat i Umeå och Portugal, skrivit ledmotivet till datorspelet The Mirrors Edge som lanserades runt världen och tränar hockey med Björklövens A-lag. Som någon sa: my week beats your year.

Som soloartist har Lisa sålt mer än 200.000 ex av sina tre album (Lisa Miskovsky, Fallingwater och Changes), fått guld och platinaskivor, toppat albumlistan och mottagit fem Rockbjörnar, otaliga grammisnomineringar och två Grammis. Hon har också turnerat runt Sverige och Norden flera gånger.


ALGESTEN

Det är skillnad på comebacker och comebacker. När Jakob Nyström, en av pop-Umeås bästa låtskrivare genom tiderna, nu är tillbaka efter flera års tystnad är det en stor händelse. Hans tidigare band Isolation Years och Two White Horses efterfrågas fortfarande, trots att de gav ut sina senaste al- bum 2007 respektive 2009. Båda skulle hamna högt om det hölls en omröstning om vilka Umeåband man helst skulle vilja se återförenade.

Jakob har alltid använt sin omvittnat breda musikali- tet – det sägs att han kan få blyertspennor att sjunga om det behövs – till att skapa innerlig, melodiös och tillgänglig pop. På det nya materialet, som han ger ut under artistnam- net Algesten, känns det som att han ytterligare har förädlat sitt glimrande pophantverk.


JOHAN AIRIJOKI

I Johan Airijokis musik hörs Norrland. Sångaren och låtskrivaren från Malmberget har ett intensivt uttryck. EPn Jag tror det handlar om att skapades i samarbete med The tallest man on earth. I hösten 2015 släppte Johan soloalbum debuten Vissa saker måste brännas. Skivan mottogs med en fyra I DN och fullsatta konsertlokaler runt om i landet. Under våren 2017 är Johan aktuell med ett nytt album.

Tänk dig en lägereld i kraftiga minusgrader där de alkoholfyllda ångorna syns i luften. Tänk dig en trubadur som sjunger för att överleva. Där har du Johan Airijoki. -NSD