Äntligen solsken & äntligen fredag!

ARTISTSLÄPP #8

Vi fyller på vår line-up ytterligare med flera intressanta akter. Mystik, riv, ös och även lite folkligt. Trästockfestivalen har ju alltid bjudit upp till riktigt bra spelningar utanför stora scenen. Likaså gör vi i år och kan verkligen tipsa om att prova se någonting helt nytt och spännande.

Vi ses på festival Bottenvikens Silverkyrka, Stiu nu Stiu, Not an Excuse och The Wunderbaum band!


Stiu Nu Stiu

På ett sätt är Ştiu Nu Ştiu ett nytt band, och på annat sätt är det inte nytt alls. Det är en rak fortsättning på någonting som alltid är i rörelse. Band träffas, människor träffas, saker händer. Nu finns det här, och du kan se det och höra det. Skönhet och fulhet måste existera, noggrant skrivna melodier måste förstöras av förvrängd förödelse. Melodier behöver ljud, och brusbehov ger plats att strukturera. Det kommer inte vara rättvist, och ingen är speciell.

Vi började spela musik i mitten av 90-talet, när vi inte visste något om livet och inte så mycket om musik. När jag säger vi menar jag Martin och Kalle, vi var de som inte slutade göra musik tillsammans, och slutade inte titta. Nästan 20 år senare, under 2012 efter att vi hade bott i olika länder i några år, gick vi in ​​i ett repetitionsutrymme och började spela för att se vad som hände. Vad som hände var Ştiu Nu Ştiu, och efter att ha rekryterat en trummis och sångare hade vi vår första show inom en vecka. Men viktigast av allt insåg vi att de första åren, när vi växte upp musikaliskt tillsammans, fortfarande var grunden för oss båda, och att fortsätta bygga på det är det mest naturliga vi har i våra liv. Detta är vårt sätt att vara människor, så använder vi oss själva och känner oss själva.

http://trastockfestivalen.se/line-up/stiu-nu-stiu/


Bottenvikens Silverkyrka

Bottenvikens Silverkyrka spelar väckelseacid och kommer med sin maskinpredikan fullastad med monotona syntljud, trummor, körer och trumpeter. Det kommer spelas låtar från ”Det stora uppvaknandet” samt ”Arken” och nytt livematerial.

http://trastockfestivalen.se/line-up/bottenvikens-silverkyrka/


Not an Excuse

Not an Excuse, ett alternativt rockband från Skellefteå. Kommer nu tillbaka till Trästockfestivalen efter ett års frånvaro för att leverera nytt material från sin kommande skiva. Sedan starten 2014 har bandet släppt EP’n Weapons och spelat på flertalet ställen i norra Sverige. Nu har bandet siktet inställt på att göra en stark spelning på hemmaplan så missa inte detta!

http://trastockfestivalen.se/line-up/not-an-excuse/


The Wunderbaum Band

Fyra killar från fyra olika länder:  Brasilien, Frankrike, Tyskland och Flarken. Spelar sin musik som sträcker sig från norrlandsluktande folkrock över känslosamma ballader till svängig popmusik. Och allt är på riktigt, dvs. akustisk musik. Framfört med mycket långt hår och mycket energi. Och mycket kärlek. Mycket kärlek, hörrni!

http://trastockfestivalen.se/line-up/the-wunderbaum-band/


En rejäl kompott med fräscha akter!

ARTISTSLÄPP #7

Luleå-rapparen Zacke som senast i Umeå fyllde lokalen till mer än max. Firefox AK som kommit tillbaka från en lång tids tystnad. Avantgardet som ”vänder blad i rockhistorien”. En Emanuel Edner med sin mångfacetterade stämma och så Olov Antonsson från Skråmträstock utanför Skellefteå.

Härligt tycker vi att få till dessa fantastiska akter!

VI SES PÅ FESTIVAL!


Zacke

När Luleårapparen Zacke gav sitt namn till känna på den svenska hiphop-scenen gjorde han det med välvässad penna, akrobatisk tunga och personligt uttryck. Sakta men säkert etablerade han sig även som en av landets bästa textförfattare. Zacke är en av få som lyckats skildra storstad kontra landsort på ett sätt som inte skriver någon på näsan, utan på ett sätt som berättar människors historier. Med två album i bagaget har Zacke sparkat in dörrar och gett fingret till storstadsnormer, men även öppnat upp dörrar för andra med liknande bakgrund.

På det tredje albumet, Fattigkussen, berättar Zacke sina absolut viktigaste historier hittills. Albumets namn, ”Fattigkussen”, syftar på talesättet ”Fattiga kusinen från landet”. Den röda tråden genom hela albumet är konceptuellt byggd kring denna karaktär – som är baserad på och inspirerad av en mängd verkliga personer från Norrbotten. Både utflyttade och kvarvarande.

http://trastockfestivalen.se/line-up/zacke/ ‎


Firefox AK

Efter en lång tids tystnad är Firefox AK tillbaka med nytt material ”A New Shape” som består av fem låtar som lägger sig tätt intill. Som tröstande viskar att jo, livet är rätt tufft ibland. Varje ton och textrad vet att mörkret kan vara outhärdligt, men också att det blir bättre. Det är låtar som ständigt är på väg, som placerar lyssnaren i passagerarsätet och tar oss med på en resa genom tid och rum. Utanför fönstret passerar både storstadens våta asfalt och landsbygdens täta skogar.

Liksom tidigare ägnar sig Firefox AK, eller Andrea Kellerman som hon kallar sig till vardags, åt melankolisk och elektronisk pop som utgör ett perfekt ljudmotiv till textrader som känns närmare och mer angelägna än någonting hon skrivit tidigare. Kanske är det en av anledningarna till att hon aldrig känt sig så säker på en inspelning som den här gången. Producenten Claes Björklund, bland annat känd från Iamamiwhoami, har utan tvekan också haft en viktig roll. Med stor fingertoppskänsla har han gett låtarna en ljudbild som perfekt fångar texternas sinnesstämning. Det är vemodigt och samtidigt hoppfullt. Det personliga anslaget stärks av att Andrea har bjudit in systerbarnen för att sjunga i Shadows of our Past. ” Oh your skin I wonder how it feels… One Last time”

http://trastockfestivalen.se/line-up/firefox-ak/


Avantgardet

Mindre än ett år har gått sedan Avantgardet en syrefattig Melodifestival-vinter slog ner som en bomb i Musiksverige. Debutalbumet ”För många dyra skor och döda ögon” utsågs till 2016 års bästa album av Gaffa, Sonic korade ”Åh Sverige” till årets låt och Aftonbladet utnämnde bandets konsert på Way Out West till en av årets starkaste.

Knappt har vi hunnit hämta andan förrän Sveriges hetaste indieband nu släpper det andra kapitlet i berättelsen om Nybros Napoleon. Singeln ”Fårskinnstearaway (02:55)” är det första smakprovet från kommande albumet ”På Östkusten Intet Nytt”, där bandet samarbetat med Jocke Åhlund som producerar sin första skiva på svenska sedan Håkan Hellströms “För sent för Edelweiss” (2008) och “2 steg från Paradise” (2010).

http://trastockfestivalen.se/line-up/avantgardet/ ‎


Olov Antonsson

Olov Antonsson, som är uppväxt i Skråmträsk utanför Skellefteå, solodebuterade 2016 med skivan ”Nere och ute i AC län”. En skiva med storslaget arrangerad popmusik, där stråkar, blås, flöjter och körer ackompanjerar texter om Tvärån, Rådhustorget, Royal i Ånäset och Nordanåparken i Skellefteå. Skivan har hyllats av kritiker i bland annat Dagens Nyheter, Sonic, TT Nyhetsbyrån, Sydsvenskan, Norran och Västerbottens-Kuriren. På Trästock spelar Olov med fullt kompband.

Citat om skivan: ”Olov Antonssons musikaliska briljans står inte i paritet med hans försäljningsframgångar. Egentligen borde han bada i guldskivor just nu. Egentligen borde han vara ute på en egen Rullande Åska-turné just nu.” Johan Jacobsson, Sonic.

”Gör för Umeå och Skellefteå vad ‘Känn ingen sorg för mig Göteborg’ gjorde för Håkan Hellströms hemstad.” Po Tidholm, Dagens Nyheter.

http://trastockfestivalen.se/line-up/olov-antonsson/ ‎


Emanuel Edner

Debuten ”Hummingbirds EP” kom hösten 2016. Ett originellt sound av smittsamma melodier och färgrika körinslag skapar ett kreativt recept som andas soul, pop och blues. Omnämnt som nyskapande och med framtiden för sig finns där även gospelinfluenser i synnerhet med den kraftfulla kören, som ges en given plats där den förenas med Edner’s mångfacetterade stämma. Publiken lämnas sällan oberörd när klassiska stamp i 60- och 70-talet blandas med ett modernt uttryck och starka budskap, ofta berörande samhällskritik, funderingar eller ömma känslor om kärlek.

http://trastockfestivalen.se/line-up/emanuel-edner/


Vi har fler akter kvar att avslöja!

ARTISTSLÄPP #6

Med tre månader kvar till festival är vi otroligt glada att kunna meddela att INVSN, Molnet, Vita Bergen och Crayfish Colony ansluter sig till vår line up! En hop utav musikaliska genier i en mix av genrer. Vi får än mer drömsk, melodisk pop, rivig rock och så härligt förvanskad jazzrock. Allihopa kommer med en otrolig inställning av att ge allt på scenen.

Är det någon av dem ni inte hörts talas om? Då tycker vi att ni ska börja lyssna redan idag. Ni kommer inte bli besvikna!

VI SES PÅ FESTIVAL!


INVSN

Få band har förvaltat det musikaliska arvet i Umeå så väl som just INVSN. Med bandmedlemmar från Refused, Masshysteri, Deportees och Tiger Forest Cat står bandet på en solid grund av västerbottnisk begåvning; spetsat av leadsång från både Sara Almgren, Christina Karlsson och Dennis Lyxzén. Lika delar frustration och förtröstan skildrad genom melodisk postpunk – INVSN leder oss genom politiska världsfiaskon, men aldrig utan att överge hoppet om en ljusare horisont.

Den 10 februari släpptes nya albumet ‘The Beautiful Stories’ och på den redan släppta singeln ‘Immer Zu’ gav INVSN en fingervisning om ett nytt sound. Visst kommer gamla fans känna igen sig i de självklara popslingorna, men framförallt hörs en mörkare och ibland nästan industriell sida. Med en ny musikalisk bredd, men samtidigt mer sylvasst än någonsin förut, ger sig INVSN ut på efterlängtad turné under 2017!

http://trastockfestivalen.se/line-up/invsn/


Vita Bergen

Vita Bergen består av leadsångaren William Hellström, gitarristerna Robert Jallinder och Andreas Jallinder, trummisen Gustaf Gunér och keyboardisterna Jakob Kullberg och Hampus Bergh.

Deras kommande andra album ”Retriever” är producerad av William Hellström tillsammans med Martin Forslund (Håkan Hellström etc.) och kommer att släppas den andra juni 2017 på Woah Dad Records men även Glitterhouse Records i resten av Europa.

Efter läckan av deras enda sovrums-demo och några exklusiva gig i stil med VICE i Sverige så fick bandet omedelbar uppmärksamhet från de större skivbolagen bland skandinavisk musik. Till slut skrev de på för indie bolaget Woah Dad! och så senare Glitterhouse Records i Tyskland.

http://trastockfestivalen.se/line-up/vita-bergen/


MOLNET

För att nämna sig själva ‘Molnet’ som Molnet gjorde, kan ge ett omedelbart intryck av vad musiken kan låta som. Men det intrycket beror på, naturligtvis, vilken typ av person du är. Vissa kanske tror att ett band som heter ‘Molnet’ är dystert och deprimerande, med sin musikövertygelse hotar att göra din dag lite sämre på någon sekund. 

Andra kanske tänker på en visp av vita strimmor över en blå himmel, fluffigt och rent. Hursomhelst, Molnet verkar vara lite mer mot den senare, snarare än den förra, och en sak är säker – att lyssna på deras senaste album ‘Sometimes’ kommer bara att förbättra din dag! Göteborgsbaserade Molnet har snabbt blivit en favorit bland både kritiker och musikälskare, ljudet är förvrängt, nostalgiskt och ibland heligt, som i en ‘Beach Boys’-värld.

Året 2103 satt Skellefteå-födda Albin Marklund och skrev texter och melodier som tillslut skulle komma att forma Molnet. Nu, 4 år senare är Molnet ett band baserat i Göteborg och som redan stått för en rad klassiska spelningar, med ett till bredden fyllt Pustervik och Stora Teatern i Göteborg som fjädrar i hatten.

Om ‘Vampire Weekend’ och ‘Beach Boys’ gifte sig och fick ett barn skulle det heta ‘Molnet’, det hörs inte minst på bandets första singel ‘Should have seen me’ (en singel som snabbt fick sin plats Spotify’s Indie Higlights). April 2016 släpptes Molnets debutalbum ‘Sometimes’ på Kning Disk och det har redan blivit ordentligt lovordat både i Sverige och på andra sidan atlanten.

http://trastockfestivalen.se/line-up/molnet/


CRAYFISH COLONY

Se det hela som en chans att testa ifall du verkligen har ett öppet sinne och ett ståndaktigt tålamod. Det blir avtalsenlig, förvanskad jazzrock med traditionsenlig reservation för litervis med självförnekelse. Vi kommer förmodligen inte lyckas bota någon hjärtesorg, men bekymra er inte för det! I det bräckta kölvattnet av disharmoni finns det plats för alla. Vi hoppas så klart att just du vill vara med!

http://trastockfestivalen.se/line-up/crayfish-colony/


Nyttja vår hotellrabatt vid årets festival!

FÖR DIG SOM RESER TILL SKELLEFTEÅ!

I samarbete med Best Western Malmia Hotel har vi möjlighet att ge dig som besökare till Trästockfestivalen chansen att boka hotellrum till en billigare peng!

Vem vill inte njuta av att bo centralt och att bara behöva ta en kort promenad till vårt festivalområde? Hotellfrukost, fina rum med sköna sängar och allt detta mitt i Skellefteås hjärta!

När du bokar rum via telefon, mejl eller online anger du koden ”TRA2017” för att få TRETTIO PROCENT på ordinarie sommarpriser.

Det är ju helt otroligt bra, vi ses på festival!

Boka rum: http://www.malmia.se


Finally friday!

ARTISTSLÄPP #5

Nu när vi har sådan bra rullning på artistsläppen fortsätter vi så klart med tre riktigt bra akter. Dessa för er som tycker om vibrationerna i marken och skönt gung. Hiphop och rap när det är som bäst. Några av dem är lokala talanger från Skellefteå som förra året fyllde Campustältet. Den andra akten, några Umeåbaserade, nu mera Trästockkändisar. Och den tredje är från Rågsved med hits som spelat miljontals gånger på Spotify.

Vi ser framemot SJUKT mycket ös tillsammans med Jireel, Trainspotters & Chefen och OG Otäck + Gåskören!

VI SES PÅ FESTIVAL!


JIREEL

Den unga rapparen från Rågsved söder om Stockholm har på kort tid exploderat som ett av landets mest uppmärksammade hiphop-löften. Jireel debuterade i november 2015 med låten ”Här & Nu” och har sedan dess fortsatt med sin kaxiga, moderna stil. Låtar som “Som Mig”, “Langa Luren” och superhiten “Cataleya” gjorde 2016 till hans hittills kanske starkaste år.

“Snap” från nyss släppta EP:n ’Jettad’ omnämns redan som en milstolpe inom svensk hiphop – och när Jireel fick den stora äran att avsluta hela Grammisgalan 2017 fick vi se smakprov på en strålande liveartist. Nu åker han på stor vårturné runt om i landet! Jireel har bara börjat.


OG Otäck + Gåskören

Nykomlingen OG Otäck spelade redan förra året på Trästockfestivalen, då tillsammans med vännerna i Gåskören. Med en rykande färsk EP i ryggen ställer han sig igen tillsammans med vännerna på scen. ”Otäck EP” som är det första släppet som soloartist kom förra månaden.

Gåskören gör hiphop med inslag av frost, diesel, granskog och snåttren. Gruppen ligger bakom i småstadshyllningen ”208″ och blandar den nya skolans hiphopsound med tydlig inspiration från gulderan. Trästockfestivalen får tillsammans med dessa återigen röra på höfterna till Norrländsk hiphop från Skellefteå.


Trainspotters & chefen

”Låt hiphopen ljuda över Lappland –  här är Trainspotters & Chefen. ”Törley Törpers” är Umeåduon Trainspotters fjärde album i vad som nu för tiden är efterlängtad musik som dessutom släpptes idag, fredag! Deras skivsläpp började med P3 Guld-nominerade ”Dirty North” 2010 och hyllade uppföljare ”Bastards!” och sedan ”Skate Or Die”. År 2004 började Hannes och Erik aka George Kaplan och Rewind skapa musik och sedan dess har Trainspotters släppt en konsekvent trilogi tillsammans med producenten Alexander Academics Juneblad.

På 7 år har Trainspotters släppt fyra plattor, spelat lite över hela världen och dessutom gjort massor av andra projekt (t.ex. skate- och snowboardfilmer, klädkollektioner, festivaler m.m.) i kreativa kollektivet Random Bastards.”


Storhelg framför oss och så artistsläpp. Vilken fredag!

ARTISTSLÄPP #4

Om än det snöat en massa i Skellefteå, så försöker vi drömma oss bort till de ljusa, varma Trästock-nätterna. Med nära vänner föreställer vi oss att dansa till en av Sveriges mest rock- och popdansanta artister som sedan upptäckten levererat hits efter hits. Vi längtar till att få gunga till sköna toner av det relativt nyupptäckta prärierock-bandet och så lyssna till de instrumentalt tunga, malande och spöklika tonerna från det lokala bandet.

I vårt fjärde artistsläpp för i år presenterar vi stolt Thomas Stenström, Slowgold och Blodet!

VI SES PÅ FESTIVAL!

Thomas Stenström

Välkomna till Uddevalla. Till dom som vann, dom som förlorade och någon som försvann. I januari släpptes Thomas Stenströms nya album ”Rör inte min kompis” som är ett samarbete med David Axelsson, Johan Jonasson och Björn Yttling.

Skivan är en tillbakagång till rötterna men samtidigt 100 steg framåt. Det är rocklåtar som vilar stadigt mot Uddevallas gator men hela tiden med en kall hand i nacken som stör. Texterna skildrar uppväxten, dom som kom bort, dom som kom hem och dom som gick under, samtidigt som dom skildrar en brinnande ilska över ett Sverige och Europa i kaos. Skivan är en skottkarta med det röda sträcket bortfrätt och ersatt av ett hål rakt in till det sista hoppet. Det är årets popskiva som återigen sätter Thomas Stenström på tronen över dom trolösa.

-”Allt jag har” är den sista låten vi skrev till skivan. Jag och mina polare David Axelsson och Johan Jonasson har tillsammans med Björn Yttling skrivit och producerat den. Den kom till efter att Björn hade kommit in i projektet och fick mig att krama ut det sista jag hade kvar. Temat är som alltid öppet för tolkning, men ibland tänker jag att den handlar om att stå på nån jävla Stockholmskrog som man inte vill va på men ändå bränna sina sista pengar där, eller så handlar den om att komma hem, eller att göra skit som man lovar sig själv aldrig får hända igen. Jag vet inte, den som lyssnar får tolka fritt, finns inga rätt eller fel.

Slowgold

Slowgold är Amanda Wernes musikaliska alias. Hon skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram genom drömsk prärierock. En recensent beskrev musiken som ”att falla handlöst med vetskapen om att landa mjukt”. Singeln Karusellen har precis släppts. Låten är från albumet Drömmar som ges ut av Playground Music 3 februari nästa år.

”När jag inte vet vad som är bäst för mig kan det kännas snurrigt. Att ta hand om sig själv kan ju innebära att gå ut och trä a folk, men det kan också råka bli motsatsen och man stänger in sig. Plötsligt känner man sig oförmögen att möta andras blickar, kanske till och med blicken hos någon som man håller riktigt kär.”

Under 2015 släppte Slowgold albumen Stjärnfall och Glömska. Båda albumen hyllades unisont av såväl svensk som utländsk press. Du har e er det sett och hört henne i alla möjliga sammanhang. Hon har turnerat med Lars Winnerbäck och Ebbot. Hon har prytt omslaget till Sonic Magazines stora Göteborgsnummer där det även fanns en lång intervju med henne. Hon sjöng på flera låtar på Freddie Wadlings sista skiva och när Freddie gjorde sina sista tre spelningar var hon och sina medmusikanter från Slowgold med som kompband.

I januari är Amanda är en av musikgästerna i nya säsongen av På spåret. Albumet Drömmar släpps i 3 februari 2017. Därefter ger sig bandet ut på Sverigeturné och besöker bland annat Pustervik (Göteborg), Inkonst (Malmö) och Where’s the Music? (Norrköping).

Blodet

Blodet bjuder Trästockfestivalen på mörk dissonant instrumental musik för fjärde året i rad. För den med tålamod och intresse för underjorden.

”Mellan Swans och Sonic Youth i skivfacket. Det handlar om malande och instrumental rock på gränsen mellan postrock och postpunk. Hypnotiskt och alldeles underbart.” – Hymn.se

”Tungt, malande, spöklikt och monotont” – Piteå Tidningen

”Det är sensationen av att befinna sig inne i huvudet på någon som måste slita sig igenom de sista monotona milen av ett maraton” -Norran