Glad midsommar!

ARTISTSLÄPP #11

Idag är det alltså en månad kvar tills vi bjuder in till världens bästa gratisfestival. Festivalappen med spelschema är nu släppt och vi slår ett slag för fler bra akter att kolla in. Chicagojazzen, I Am Low, Paarks, Spiritual Space, The Parture och Cocodrilo Cruevo ansluter sig och är redo för att servera grymt mycket bra! Till detta blir det även konst, dans, teater, filmfestival och mycket mer.

VI SES PÅ FESTIVAL!!


CHICAGOJAZZEN

Med den unisont hyllade plattan ”Ständut Black” (bland annat 4/5 i DN) färskt i ryggen kommer orkestern att bjuda på instrumentalt fusionstök fyllt av rytmer, saxofoner och distade elgitarrer.

”Erik Karlsson (Chicagojazzen) har en unik känsla för stämningar och en bländande melodisk begåvning som man önskar kunde ge honom jobb som kompositör för film och tv.” – Jan Gradvall

”Chicagojazzen är en märklig blandning av mycket: postrock, frijazz, progg och easy listening. Här har det lekts och testats, och det mesta har blivit bra, ibland till och med gripande.” – Po Tidholm

http://trastockfestivalen.se/line-up/chicagojazzen/


PAARKS

Indiepunk med fullängdaren Stranger Shores ute på Luftslott Records, och ett mörkt skränigt sound.

http://trastockfestivalen.se/line-up/paarks/


I AM LOW

I Am Low består av tre orakade herrar från Umeå. Musiken beskrivs kortfattat som grunge.

http://trastockfestivalen.se/line-up/i-am-low/


THE PARTURE

”Parture” is an old word, derived from the latin verb partūrus, which is the future active participle of pariō. Pariō means to carry; give birth to, to produce, and to procure.
The first recorded usage of the word ”parture” dates back to 1708, and is nowadays regarded as obsolete.

http://trastockfestivalen.se/line-up/the-parture/


COCODRILO CUERVO

Cocodrilo Cuervo är ett feministiskt gubbrockband från Luleå/Boden. Med rock´n roll i botten tar de ut svängarna med gamla skalor samt texter om människor i Älvsbyn.

http://trastockfestivalen.se/line-up/cocodrilo-cuervo/


SPRITUAL SPACE

Progressivt metalband från Piteå med influenser av bland annat: Dream Theater, Opeth, TesseracT.

http://trastockfestivalen.se/line-up/spritual-space/


Ladda hem Trästock-appen!

Årets Trästock-app finns tillgänglig för dig med en telefon eller platta med Apple iOS eller Android. Trästockfestivalens app erbjuder ett komplett spelschema, fakta och kuriosa om akterna, de senaste nyheterna samt all info du behöver veta inför och under festivalhelgen. Du har även möjlighet att göra ditt egna spelschema med dina favoriter direkt i appen.

Köp appen direkt i mobilen eller via dessa länkar:
För dig med iOS: https://itunes.apple.com/se/app/trästockfestivalen-2017/id1246716449?mt=8
För dig med Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.festivalapp.trastock2017&hl=en


Festivalen närmar sig med stormsteg!

ARTISTSLÄPP #10

Sommaren har äntligen anlänt till Skellefteå vilket resulterar i hög puls för festivalledningen. Men med läget lagom under kontroll så släpper vi i vanlig ordning fler akter till årets Trästockfestival denna fredag.

Som en utav Sveriges mest kända sångare i och med samarbeten med artister som Oskar Linnros, Daniel Adams-Ray, Nina Persson och Loop Troop Rockers så är vi superglada för att hon ansluter sig till årets Trästockfestival. Med stor musikalisk talang, hits som sålt guld och en otrolig bredd genom hennes karriär välkomnar vi varmt KRISTIN AMPARO.

Så klart fyller vi även på med ännu fler som tillsammans kompletterar festivalprogrammet. Shifty Cruz, Den Tasmanska Tigern, Dakota, Liberosis, Ludvig Hedenström och Oxygen kommer allihopa stå på scenerna i sommar. Vi förväntar oss spelningar som med bravur visar upp Skellefteås florerande musikliv.

VI SES PÅ FESTIVAL!!


Kristin Amparo – A dream

Kristin Amparo är en vokalist och låtskrivare påväg mot internationellt erkännande för sitt ostoppbara och tillsynes obegränsade artisteri, oavsett om det är live på scen eller i studion. Genombrottet kom med den stora topplliste-hiten “Din soldat”, som hon skrev och sjöng in tillsammans med artisten Albin. Hon är också den omisskänliga rösten bakom dansmusikhiten “Dance your tears away” av John De Sohn. Kristin Amparo har arbetat med stora delar av den svenska musikeliten; Nina Persson från Cardigans, Oskar Linnros, Daniel Adams-Rey, Looptroop Rockers, Janne Schaffer och Jon Henrik Fjällgren för att nämna några.

Kristin Amparo rör sig fritt mellan genres och har varit en stark kraft bakom hiphop-kollektivet Femtastic, med flera radiohits tillsammans med det svenska rapfenomenet Cleo. Samtidigt har hon skrivit musik och uppträtt frekvent med den ultracoola retrosoulgruppen Combo De La Musica, som redan turnerat flitigt runtom i Europa med sin varma, glädjespridande soulmusik.

2015 deltog Kristin Amparo i Melodifestivalen med den kritikerrosade låten “I See You” som senare sålde guld. Med en bakgrund i bland annat jazzutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan är det inte konstigt att den senaste releasen ”A Dream” blev oerhört väl mottagen av pressen. Kristin Amparo arbetar just nu på sin stora debutplatta som kommer att släppas under 2017. Vi hoppas att världen är redo!

http://trastockfestivalen.se/line-up/kristin-amparo/


Den Tasmanska Tigern

Efter ett år i tystnad och stillhet, reser sig Tigern ur graven. Som en zombie ur en halvtaskig skräckfilm, bara lite snällare och inte lika mordlysten. På Trästockscenen kan den detta år åter skådas, full av energi och instängda känslor. För var minut som går, för varje sekund som lämnar oss, närmar sig en explosion. Kom, se och låt er överväldigas av det fina och kärleksfulla. För i allt det fula som världen slänger mot oss som molotovcocktails, finns något vackert. Och den tasmanska tigern, den kan aldrig dö.

http://trastockfestivalen.se/line-up/den-tasmanska-tigern/


Shifty Cruz

Midnattssolen svalnar och gör rum för den norrländska bitande kylan. Skellefteå-bandet Shifty Cruz, med medlemmar från bl.a. Üni Foreman, Blodet och Amber Oak, ställer sig för första gången på Trästockfestivalen. Med deras purfärska och hyllade självbetitlade EP i bagaget så är de redo att ta lyssnare på en karg känslomässig färd från början till slut. Deras medryckande melodiska rock antar former av det oanständiga och vulgära.

http://trastockfestivalen.se/line-up/shifty-cruz/


Skenet Bedrar

Malmöbaserade Skenet Bedrar gör skev Pavement-indie på svenska med inslag av släpig Wilco-americana. Nittiotalsdoftande skrammel, finurliga texter och en sångstil som påminner om Hurulas är pricken över i:et.

http://trastockfestivalen.se/line-up/skenet-bedrar/


Ludvig Hedenström

Vi satt inne på baren en kall, stormig vinterkväll. Det snöade ute och man såg knappt ut genom något fönster. Ut ur stormen kommer en lång pojke med ännu längre hår som har en gitarr på ryggen. Han sätter sig uppe på scenen, tar fram sin deppiga gitarr och spelar deppiga låtar för människorna inne på baren. Alla gråter. Pojken beger sig ut i stormen och ingen har sett honom sedan dess. Det sägs att orden ”down on my knees” ibland hörs eka på det som nu är Texas Longhorn men det är fortfarande ingen som löst mysteriet vars den deppiga indiepojken försvann.

http://trastockfestivalen.se/line-up/ludvig-hedenstrom/


Liberosis

Relativt nystartat Skellefteband med fyra musikare och en Emil. Vi spelar rock-, pop- och folkinspirerat egenskrivet material.

http://trastockfestivalen.se/line-up/liberosis/


Dakota

Namnet? Taget ifrån en vik vid en liten sjö utanför en liten by i det stora Norrbotten. Musiken? Blues och Rock n Roll, typ som det var förr!

http://trastockfestivalen.se/line-up/dakota/


Oxygen

Vi är fyra musikälskare som spelar och skriver låtar tillsammans.

http://trastockfestivalen.se/line-up/oxygen/


2 månader kvar till festival!

ARTISTSLÄPP #9

Många akter blir det, som alltid på Trästockfestivalen. Vi räknar med över 100 programpunkter under två dagar vilket innefattar allt från musik till konst, teater, dans och poesi. Det kommer bli en helt fantastisk festival i år igen kan vi lova, med många lokala talanger.

Vi presenterar idag Volger, Johan & Jonathan, Prospekt Mira, Elder Tree, South Orange och Ahlman/Jonsson!


Volger

Volger. Majestätisk rock från Umeå. Kom och härska i misär.

http://trastockfestivalen.se/line-up/volger/


Johan och Jonathan

Johan och Jonathan låter inte som en blandning mellan Coldplay och Kings of Leon. Inte heller som barnfavoriten Markoolio. Johan och Jonathan går inte att placera i samma fack som Linda Bengtzing. De verkar inte ha några tendenser av att närma sig den musik som The Wannadies en gång spelade. De sjunger inte lika vackert som Tommy Körberg och spelar inte lika skränigt som Backyard Babies. Johan och Jonathan är här för att revolutionera schlagern.

http://trastockfestivalen.se/line-up/johan-och-jonathan/


Prospekt Mira

Vem vet vilket sorts väsen som gömmer sig i Moskvas tunnelbanor, Prospekt Mira återskapar dess atmosfär i en monoton post-apokalyptiskt postrock. Det pumpande ljuden från vagnarna går i vågor, i ökad fart stiger det sakta framåt genom Moskvas tunnelbanor, här hörs utropen från högtalarna när vi passerar station efter station.

Tänk er den post-apokalyptiska världen, vi alla lever i metron, där ingen har sett ljuset, vägen upp för rulltrappan och världen håller andan, inblicken av att livet har upphört, allt som någonsin har existerat ligger nu i en grav under atomvintern, svälj förhoppningarna och återvänd till döden, vi är dom sista, vi är dom enda. Världen upphör här, vi alla lever i metron.

http://trastockfestivalen.se/line-up/prospekt-mira/


Elder Tree

Från de mörkaste drag av en högst orealistisk historia, ur en kontrafaktisk fornnorda tempelorder, under strikt översyn av en pseudorealistisk gud, föddes det som kom att kallas fläderträd. Ett fläderträd är slav för sin omgivning… det kan dels inte hävda sin förtäffliga glans när solens sporadiska strålar bemöter dess yta, inte heller när eftermiddagsbrisen skakar dess rötter.

Men efter år av eko-ologisk misshandel står sig trädet starkt och vägrar att underkasta sig sin tyranniska omgivning. Dess frukt är ett under, inte bara för smak… utan även i ljud. Vågar du på egen hand upptäcka dess charm eller är du bara en produkt av alla andras fm-bubbla?

http://trastockfestivalen.se/line-up/elder-tree/


South Orange

South Orange är ett genremixande band från Umeå. Musiken är en skön blandning av soulens djup och funkens groove där text och melodi präglas av Hannas småländska vemod där en och annan blå ton smyger sig in.

Bandet består av Hanna Ögren på sång, Johannes Braaf på trummor, Peter Wester på klaviatur, Jonatan Vihtari på bas och Christoffer Kroffe Björklund på gitarr. De är en akt hos KMJ Ume Musikförlag där bandets första singel, “Those days” spelades in, producerades och släpptes i november 2016. Inspelning av bandets debut-EP kommer ske under försommaren 2017 och releasen planeras till hösten.

Den 19 december 2016 spelade bandet live i Radio P4 Västerbotten (se länk nedan) och medlemmarna har sedan dess jobbat vidare med nytt material samt spelat live vid ett par tillfällen, på bland annat Umeå Open 2017.

http://trastockfestivalen.se/line-up/south-orange/


Ahlman/Jonsson

Ahlman/Jonsson skapar musik som blandar pop och folkmusik. De folkmusikaliska inslagen skapar en spännande kontrast till de mjuka melodierna och de eftertänksamma texterna. De båda rösterna och gitarrerna smälter samman till en. En enhet som vill berätta en historia. En historia från vardagen, som handlar om hur det är att vara människa.

http://trastockfestivalen.se/line-up/ahlmanjonsson/


Äntligen solsken & äntligen fredag!

ARTISTSLÄPP #8

Vi fyller på vår line-up ytterligare med flera intressanta akter. Mystik, riv, ös och även lite folkligt. Trästockfestivalen har ju alltid bjudit upp till riktigt bra spelningar utanför stora scenen. Likaså gör vi i år och kan verkligen tipsa om att prova se någonting helt nytt och spännande.

Vi ses på festival Bottenvikens Silverkyrka, Stiu nu Stiu, Not an Excuse och The Wunderbaum band!


Stiu Nu Stiu

På ett sätt är Ştiu Nu Ştiu ett nytt band, och på annat sätt är det inte nytt alls. Det är en rak fortsättning på någonting som alltid är i rörelse. Band träffas, människor träffas, saker händer. Nu finns det här, och du kan se det och höra det. Skönhet och fulhet måste existera, noggrant skrivna melodier måste förstöras av förvrängd förödelse. Melodier behöver ljud, och brusbehov ger plats att strukturera. Det kommer inte vara rättvist, och ingen är speciell.

Vi började spela musik i mitten av 90-talet, när vi inte visste något om livet och inte så mycket om musik. När jag säger vi menar jag Martin och Kalle, vi var de som inte slutade göra musik tillsammans, och slutade inte titta. Nästan 20 år senare, under 2012 efter att vi hade bott i olika länder i några år, gick vi in ​​i ett repetitionsutrymme och började spela för att se vad som hände. Vad som hände var Ştiu Nu Ştiu, och efter att ha rekryterat en trummis och sångare hade vi vår första show inom en vecka. Men viktigast av allt insåg vi att de första åren, när vi växte upp musikaliskt tillsammans, fortfarande var grunden för oss båda, och att fortsätta bygga på det är det mest naturliga vi har i våra liv. Detta är vårt sätt att vara människor, så använder vi oss själva och känner oss själva.

http://trastockfestivalen.se/line-up/stiu-nu-stiu/


Bottenvikens Silverkyrka

Bottenvikens Silverkyrka spelar väckelseacid och kommer med sin maskinpredikan fullastad med monotona syntljud, trummor, körer och trumpeter. Det kommer spelas låtar från ”Det stora uppvaknandet” samt ”Arken” och nytt livematerial.

http://trastockfestivalen.se/line-up/bottenvikens-silverkyrka/


Not an Excuse

Not an Excuse, ett alternativt rockband från Skellefteå. Kommer nu tillbaka till Trästockfestivalen efter ett års frånvaro för att leverera nytt material från sin kommande skiva. Sedan starten 2014 har bandet släppt EP’n Weapons och spelat på flertalet ställen i norra Sverige. Nu har bandet siktet inställt på att göra en stark spelning på hemmaplan så missa inte detta!

http://trastockfestivalen.se/line-up/not-an-excuse/


The Wunderbaum Band

Fyra killar från fyra olika länder:  Brasilien, Frankrike, Tyskland och Flarken. Spelar sin musik som sträcker sig från norrlandsluktande folkrock över känslosamma ballader till svängig popmusik. Och allt är på riktigt, dvs. akustisk musik. Framfört med mycket långt hår och mycket energi. Och mycket kärlek. Mycket kärlek, hörrni!

http://trastockfestivalen.se/line-up/the-wunderbaum-band/


En rejäl kompott med fräscha akter!

ARTISTSLÄPP #7

Luleå-rapparen Zacke som senast i Umeå fyllde lokalen till mer än max. Firefox AK som kommit tillbaka från en lång tids tystnad. Avantgardet som ”vänder blad i rockhistorien”. En Emanuel Edner med sin mångfacetterade stämma och så Olov Antonsson från Skråmträstock utanför Skellefteå.

Härligt tycker vi att få till dessa fantastiska akter!

VI SES PÅ FESTIVAL!


Zacke

När Luleårapparen Zacke gav sitt namn till känna på den svenska hiphop-scenen gjorde han det med välvässad penna, akrobatisk tunga och personligt uttryck. Sakta men säkert etablerade han sig även som en av landets bästa textförfattare. Zacke är en av få som lyckats skildra storstad kontra landsort på ett sätt som inte skriver någon på näsan, utan på ett sätt som berättar människors historier. Med två album i bagaget har Zacke sparkat in dörrar och gett fingret till storstadsnormer, men även öppnat upp dörrar för andra med liknande bakgrund.

På det tredje albumet, Fattigkussen, berättar Zacke sina absolut viktigaste historier hittills. Albumets namn, ”Fattigkussen”, syftar på talesättet ”Fattiga kusinen från landet”. Den röda tråden genom hela albumet är konceptuellt byggd kring denna karaktär – som är baserad på och inspirerad av en mängd verkliga personer från Norrbotten. Både utflyttade och kvarvarande.

http://trastockfestivalen.se/line-up/zacke/ ‎


Firefox AK

Efter en lång tids tystnad är Firefox AK tillbaka med nytt material ”A New Shape” som består av fem låtar som lägger sig tätt intill. Som tröstande viskar att jo, livet är rätt tufft ibland. Varje ton och textrad vet att mörkret kan vara outhärdligt, men också att det blir bättre. Det är låtar som ständigt är på väg, som placerar lyssnaren i passagerarsätet och tar oss med på en resa genom tid och rum. Utanför fönstret passerar både storstadens våta asfalt och landsbygdens täta skogar.

Liksom tidigare ägnar sig Firefox AK, eller Andrea Kellerman som hon kallar sig till vardags, åt melankolisk och elektronisk pop som utgör ett perfekt ljudmotiv till textrader som känns närmare och mer angelägna än någonting hon skrivit tidigare. Kanske är det en av anledningarna till att hon aldrig känt sig så säker på en inspelning som den här gången. Producenten Claes Björklund, bland annat känd från Iamamiwhoami, har utan tvekan också haft en viktig roll. Med stor fingertoppskänsla har han gett låtarna en ljudbild som perfekt fångar texternas sinnesstämning. Det är vemodigt och samtidigt hoppfullt. Det personliga anslaget stärks av att Andrea har bjudit in systerbarnen för att sjunga i Shadows of our Past. ” Oh your skin I wonder how it feels… One Last time”

http://trastockfestivalen.se/line-up/firefox-ak/


Avantgardet

Mindre än ett år har gått sedan Avantgardet en syrefattig Melodifestival-vinter slog ner som en bomb i Musiksverige. Debutalbumet ”För många dyra skor och döda ögon” utsågs till 2016 års bästa album av Gaffa, Sonic korade ”Åh Sverige” till årets låt och Aftonbladet utnämnde bandets konsert på Way Out West till en av årets starkaste.

Knappt har vi hunnit hämta andan förrän Sveriges hetaste indieband nu släpper det andra kapitlet i berättelsen om Nybros Napoleon. Singeln ”Fårskinnstearaway (02:55)” är det första smakprovet från kommande albumet ”På Östkusten Intet Nytt”, där bandet samarbetat med Jocke Åhlund som producerar sin första skiva på svenska sedan Håkan Hellströms “För sent för Edelweiss” (2008) och “2 steg från Paradise” (2010).

http://trastockfestivalen.se/line-up/avantgardet/ ‎


Olov Antonsson

Olov Antonsson, som är uppväxt i Skråmträsk utanför Skellefteå, solodebuterade 2016 med skivan ”Nere och ute i AC län”. En skiva med storslaget arrangerad popmusik, där stråkar, blås, flöjter och körer ackompanjerar texter om Tvärån, Rådhustorget, Royal i Ånäset och Nordanåparken i Skellefteå. Skivan har hyllats av kritiker i bland annat Dagens Nyheter, Sonic, TT Nyhetsbyrån, Sydsvenskan, Norran och Västerbottens-Kuriren. På Trästock spelar Olov med fullt kompband.

Citat om skivan: ”Olov Antonssons musikaliska briljans står inte i paritet med hans försäljningsframgångar. Egentligen borde han bada i guldskivor just nu. Egentligen borde han vara ute på en egen Rullande Åska-turné just nu.” Johan Jacobsson, Sonic.

”Gör för Umeå och Skellefteå vad ‘Känn ingen sorg för mig Göteborg’ gjorde för Håkan Hellströms hemstad.” Po Tidholm, Dagens Nyheter.

http://trastockfestivalen.se/line-up/olov-antonsson/ ‎


Emanuel Edner

Debuten ”Hummingbirds EP” kom hösten 2016. Ett originellt sound av smittsamma melodier och färgrika körinslag skapar ett kreativt recept som andas soul, pop och blues. Omnämnt som nyskapande och med framtiden för sig finns där även gospelinfluenser i synnerhet med den kraftfulla kören, som ges en given plats där den förenas med Edner’s mångfacetterade stämma. Publiken lämnas sällan oberörd när klassiska stamp i 60- och 70-talet blandas med ett modernt uttryck och starka budskap, ofta berörande samhällskritik, funderingar eller ömma känslor om kärlek.

http://trastockfestivalen.se/line-up/emanuel-edner/