Fortsatt jobb för en trygg festival

För en vecka sedan genomfördes den 25e upplagan av Trästockfestivalen. Vi ville skapa en festival som var öppen för alla, en festival där alla fick chansen att uppleva kultur, träffa människor och ha kul. Många var vi också som fick den upplevelsen men tyvärr fick några uppleva något helt annat. Utsatta för sexuellt ofredande som inte bara påverkade deras festivalupplevelse utan också kan komma att påverka dem en lång tid framöver. Vi tycker det är fruktansvärt att dessa brott skett på vår festival men inte allra minst att de sker runt om i samhället.

Ingen ska behöva bli utsatt för detta oavsett vart hen befinner sig. Än är vi som samhälle inte på en plats där dessa brott inte sker, men tillsammans kan vi förändra de strukturer och normer som öppnar upp för dessa brott. Det är jättetråkigt när detta inträffar men också otroligt viktigt att det kommer upp i ljuset och anmäls. På så vis kan vi som arrangörer få en bättre bild av hur dessa brott ens kan ske och hur vi på bästa sätt kan motverka dem, samt ge polisen bästa möjlighet att utreda dessa brott. I de fall av anmälningar där det saknas målsägande uppmuntrar vi er som blivit drabbade att ta kontakt med polisen. Vi vet att det är svårt och jobbigt, mest av allt vill en kanske bara glömma allt och lämna det bakom sig. Men dessa brott ska inte tolereras, de ska anmälas och de ska utredas. På så vis kan även du som utsatt få hjälp, i form av till exempel stödsamtal.

Vi har fått flera mail och kommentarer av personer som utpekat vissa grupper som skyldig för dessa brott. Vi tycker det är hemskt att personer väljer att skylla dessa brott på enskilda grupper utifrån deras härkomst. Den gemensamma nämnaren för dessa brott är inte land, kultur eller religon. Den gemensamma nämnaren är män, oavsett bakgrund. Inte alla män, men vi är alla en del av de strukturer och normer som accepterar dessa handlingar. Det är vi tillsammans som måste leda förändringen, vi måste prata med varandra och vi måste säga ifrån när det sker rakt framför våra ögon.

Trästockfestivalen kommer fortsätta jobba för en så trygg festival som möjligt, vi kommer fortsätta lyfta dessa frågor internt och med vår publik. Tillsammans kan vi få ett samhälle där dessa brott inte sker.

Ta hand om varandra!

Behöver du stöd efter att du har varit utsatt? Kontakta tjejjouren via deras hemsida www.tjejjouren.se/guldstadens


TACK FÖR I ÅR!

Tjugofem gånger har vi, Kulturföreningen Mullberget nu fått äran, förtroendet och möjligheten att bjuda på en helt gratis musik och kulturfestival i Skellefteå!

Ett stort tack till alla volontärer, artister, partners, Skellefteå Kommun, aktörer och privatpersoner som hjälp till att förverkliga festivalen. Och inte minst, stort tack till er besökare! Utan er alla skulle Trästockfestivalen inte existera!

Hoppas att ni har haft lika trevligt som vi har haft det!

VI SES NÄSTA ÅR!


Humor är kul ställer in, nytt gäng ersätter!

Tyvärr så har stand-up-gruppen Humor är kul blivit tvungna att ställa in, men var icke ledsna över det. Vi kommer istället att kunna skratta loss till ett nytt gäng komiker.

KONSTTÄLTET LÖRDAG 23/7 15:45

Erik Moberg:
Åselekomikern Erik Moberg som flyttat till Stockholm. Har blandat turnerat med Johan Glans och varit på Norra Brunn med Jonas Gardell.

Sebastian Öberg
Sebastian Öberg är en nybliven komiker från Umeå som vill sprida skratt genom att driva med sig själv, våra uppfattningar, och naturligtvis passa på att klaga på det som irriterar honom medan han har folk som lyssnar.

Andreas Södermark
Han säger saker han. Ibland mycket. Ibland lite. Men nästan alltid in i en mikrofon, så att alla ska höra.


Trästockfestivalen anordnar panelsamtal för ett förändrat festivalklimat

Trästockfestivalen arrangerar under årets festival panelsamtal för att diskutera mansrollen, manlighetsnormer och vad männen kan göra för att verka för ett jämställt samhälle och trygga festivaler. Fredagen 22 juli kl. 15:00 i festivalens konsttält.

Trästockfestivalen är en festival som ska vara trygg att besöka oavsett vad du har för kön, nationalitet, kläder, om du är där på dagen, på natten, om du bor på camping eller sover hemma. Av föreliggande anledning har vi under våren arbetat med hur vi ska belysa och ge tillfällen att diskutera manlighetsfrågor under festivalen.

Under festivalen samarbetar vi med Nattskiftet och Tjejjouren. Men efter händelser under andra festivaler i Sverige tidigare i sommar känner vi som festivalarrangörer att vi inte kan arrangera en festival utan att göra mer än de insatser vi från början tänkte under festivalen. Vi har redan innan festivalen hängt på kampanjen #killmiddag och uppmanat alla som definierar sig som män att diskutera manlighetsfrågor, attityder och normer. Nu tar vi ytterligare tag för att försöka skapa förändring.

- Den absoluta majoriteten av förövarna är män, vi kan inte fortsätta lägga över problemet på offren, det är dags att vi män tar vårt ansvar. Det är vi män som måste förändra oss och det är därför vi som måste diskutera problemet. Säger Albin Davidsson en av festivalens arrangörer.

För att synliggöra detta under festivalen kommer vi att arrangera en paneldiskussion utifrån olika manlighetsfrågor. Vi är ute efter ett samtal där män på ett enkelt sätt och med nu så “låga trösklar” det går på en scen, diskutera manlighet utifrån hur det ser ut idag, varför det ser ut som det gör men också hur vi kan nå en förändring. Moderator under samtalet kommer vara David Åkerlund och medverkar kommer Per Strömbro, Felix Marklund Norén, Johan Lindström och Claes Hedlund. Samtalet kommer att utgå ifrån Män för Jämställdhets initiativ och frågeställning.


GRATIS FESTIVALBUSSAR FÖR NYANLÄNDA

När den 25:e upplagan av Trästockfestivalen i Skellefteå drar igång nästa helg kommer två stycken festivalbussar att finnas tillgängliga för nyanlända som bor utanför staden som vill besöka festivalen. Bakgrunden är att en stor del av de nyanlända har väldigt små ekonomiska tillgångar och dåliga transportförbindelser från bostadsorten och på så sätt inte kan uppleva kulturen. Det är Trästockfestivalen tillsammans med ABF och NJIE som har tagit initiativet att göra musiken och kulturen tillgänglig för alla.

- Trästockfestivalen har alltid varit gratis och tillgänglig för alla såtillvida att det inte har spelat någon roll hur mycket man har haft i plånboken, att ta sig till festivalen är däremot inte helt gratis. För de nyanlända som i många fall har endast 71 kr/dag att leva för så har man inte råd, ännu mindre om man har barn, säger Nils Andrén festivalgeneral på Trästockfestivalen.

Festivalbussarna kommer att rulla fredag och lördag tur och retur från Jörn och Lövånger. Detta är orter i Skellefteå Kommun som har tagit emot stora grupper nyanlända och som ligger på ett sådant långt avstånd från stadskärnan att det bara är bil eller buss som är det gångbara färdmedlet. För att nå ut till målgruppen har kontakt tagits med nyanlända på orterna och specialdesignade affischer tagits fram på Persiska, Arabiska och Tigrinja.

- Tanken på festivalbussarna kom vid ett möte mellan mig och Ramy från ABF, vi tyckte båda att idéen var bra men kändes långt bort pga att vi inte hade de ekonomiska medlen. Då hade vi redan börjat titta på ett samarbete med NJIE och vi är otroligt glada att de gillade ideén så att vi med gemensamma krafter kan gör detta möjligt.

NJIE kommer bjuda alla resenärer på ett pickning-kit och utöver bussarna har de ett eget område på festivalen, “kompispaviljongen” där vi uppmuntrar alla att träffa nya festivalkompisar på Träsockfestivalen.

Trästockfestivalen är den första festivalen i Sverige som tar detta initiativ och hoppas att det ska bidra till en ökad integration och att göra festivalen till en mötesplats för alla oavsett ålder, kön, tro eller etnicitet. Festivalen har som vision att vara Sveriges mest tillgängliga festival, någonting som man under de senaste fem åren jobbat hårt med. Förutom gratis inträde så jobbar man med varierande marknadsföring, handikappanpassade läktare, teckentolkning på storbildsskärm.Digitalt och fysiskt spelschema

Festivalen närmar sig med stormsteg, vill du se till att inte missa någon av dina favoriter bör du se till att skaffa spelschemat! Det finns att köpa i fysisk form på turistbyrån eller digitalt här.

Ladda hem spelschemat här

Vill du ha nyheter, festivalinfo, läsa in dig på alla akter och möjlighet att snickra ihop ditt eget schema direkt i mobilen? Då laddar du hem festivalappen till Android eller iOS, sök på Trästock!

Årets Trästock-app finns tillgänglig för dig med en telefon eller platta med Apple iOS eller Android. Trästockfestivalens app erbjuder ett komplett spelschema, fakta och kuriosa om akterna, de senaste nyheterna samt all info du behöver veta inför och under festivalhelgen. Du har även möjlighet att göra ditt egna spelschema med dina favoriter direkt i appen.

Köp appen direkt i mobilen eller via dessa länkar:
För dig med iPhone och iPads iOS
För dig med Android-telefon eller padda

Vi ses på Trästock!