trastock2018_ella_webb

ARTISTSLÄPP #11

Sista musikakterna klara för Trästockfestivalen 2018

I detta släpp har vi två hemvändande sångerskor/låtskrivare, ett dansant samarbete mellan Österbotten och Västerbotten och en poet från Norrbottens inland.

Vi välkomnar Agnes Demekech, Ella Lundemo, dansverket Bundle och poeten David Väyrynen till Trästockfestivalen 2018!

Detta släpp markerar också att musikdelen av Trästockfestivalens lineup är helt färdig. Några övriga programpunkter kvarstår att släppa så fortsätt att hålla ögonen öppna inför Sveriges bästa gratisfestival!

VI SES PÅ FESTIVAL!!


Agnes Demekech

Agnes Demekech är från början uppvuxen i Byske tre mil utanför Skellefteå men bor numera i Stockholm. Inspirationskällorna Laura Mvula, Solange och Emily King är de som har präglat hennes musikaliska resa vilket är något som kan spåras i hennes sound. En själfull blandning mellan soul och pop.

https://youtu.be/FC0v0I4Y4Rk


Ella Lundemo

Stockholmsbaserade artisten ELLA kommer under Trästocksfestivalen besöka sina hemtrakter för att spela egenskriven musik från sin kommande debutsingel. Hon låser sig gärna inte vid en genre utan säger att det viktiga är att låta själen i låten styra soundet. På festivalen får vi ett smakprov av vad som komma skall.

http://trastockfestivalen.se/line-up/ella-lundemo/


Dans: BUNDLE

Ett dansinitiativ av Relational Regions, framfört av Riikka Laurilehto, Hampus Bergenheim, Anne Rönkkö och Valtteri Keinänen. 

BUNDLE är ett föränderligt knyte som lever i socio-performativa rum, livnär sig på friktionen mellan olika egenskaper och förenar det ena med det andra genom solidariskt annorlundaskapande.

BUNDLE är ett band, en flock, en månghövdad varelse, en park med statyer, en del eller en helhet. 

BUNDLE undrar; när blir för andra, med varandra? 

Relational Regions är en plattform för danskonstnärer i Österbotten och Västerbotten som intresserar sig för dansens incitament i samhälleliga förhållanden. Samarbetet anammar konstskapande som sitt format och sammanflätar produktioner med sin regionala miljö – en urban koalition för att undersöka, utveckla och föreslå intima och lyhörda relationer mellan olika kroppar av mångfald och dess miljö.

Konstnärskapet vänder sig till framträdande som ett koreografiskt verktyg för att kritiskt utforska kroppen som ett medium för gränsöverskridande interaktion inom frågan; Hur kan vi arbeta med vår delaktighet inom befintlig koreografier för att lyfta fram andra former av tillsammansskap med vår miljö?

http://trastockfestivalen.se/line-up/dans-bundle/


David Väyrynen

I samarbete med ABFs satsning Gör din röst hörd! presenterar Trästockfestivalen arrangemang som lyfter röster som ofta glöms bort i det offentliga samtalet. I dessa arrangemang får konsten en viktig demokratisk funktion som förmedlare av livsöden.

David Väyrynen (född 1983) från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. För boken Marken har David erhållit prestigefyllda stipendiet Rubus Arcticus av Region Norrbotten och NSD:s kulturpris 2017 med motiveringen ”Diktar kraftfullt, likt en gudlös laestadianpredikant, om de gamla värdena som håller stånd mot konsumtionssamhället”.

Väyrynens debut Marken handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Med blandade metoder såsom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor, skildrar Marken hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Marken berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen.

https://www.youtube.com/watch?v=KtQtwjgd5Y4