Facebookheader 001

FESTIVALBESKED lågMed 75 dagar kvar till Trästockfestivalen 2020 kommer vi idag med ett riktigt sorgligt besked. 

I tisdags kväll förra veckan togs beslutet av oss i Trästockfestivalens Kugghjul, som driver och planerar festivalen, att ställa in sommarens Trästockfestival. Den skulle gått av stapeln 17-18 juli om världsläget hade varit normalt.

Vi har väntat med att släppa artister, sommarens tänkta nyheter och festivalpepp, under en mars- och aprilmånad som bara varit en lång väntan på positiva nyheter. Positiva nyheter i form av att publika evenemang skulle lättas eller få ett slutdatum. Det finns tyvärr i nuläget bara spekulationer om när spridningen av Covid-19 kommer att ebba ut och allting tyder på att smittspridningen i Västerbotten är långt ifrån över på ett tag.  Ett osäkert läge skapar en väldigt osäker arbetssituation för Trästockfestivalens enda anställda och de ideellt engagerade. Varför det varit hög tid att fatta detta beslut.


Vi känner oss: 

BESVIKNA – över att inte få göra det vi älskar mest, alltså att stå där i juli tillsammans med er på vårt festivalområde, som alltid sen 1991.

UPPGIVNA – på grund av rådande situation. Att hela världen påverkas på ett sätt vi inte alls kunnat förutse eller varit beredda på. Att en pandemi skulle sätta käppar i hjulet var helt ofattbart innan krisen var ett faktum.

TACKSAMMA – för att vi som Trästockfestival har vår trygga grund i KF Mullberget. Att vi kan behålla anställda trots utebliven festival och att det finns en förståelse för hur situationen påverkar oss ekonomiskt både från bidragsgivare som Skellefteå kommun och bland våra långa, trogna samarbetspartners.

HOPPFULLA – trots att tomrummet blir ett faktum i juli månad så skapar det möjligheter för festivalarbetet framåt. För Kugghjulet att vara kreativa, visionera, tänka om, utvecklas och bli ännu bättre.
Det kommer en tid efter detta när vi får möjligheten att välkomna er igen. Har vi riktigt tur så faller idéer och lösningar på plats som innebär att det inte dröjer ända till nästa sommar. Kraften bakom kulisserna i kulturevenemang som byggs på ideell basis är gigantisk. Kanske om möjligt större än en ekonomisk drivkraft.

Vi skapar inte för att vi måste, utan för att det är någonting vi brinner för. Vi VILL ge dig som så väl Skellefteåbo som inresande en kulturupplevelse, och lägger ner hundratals timmar vardera på just det, ideellt.

Just nu vet vi att vi garanterat kan ses igen för att fira 30-årsjubileum för Trästockfestivalen nästa sommar, 16-17 juli.
Och är det inte så att någonting dåligt alltid för något gott med sig – som viljan till att faktiskt besöka oss. Att evenemangsstaden Skellefteå i sommar blir rätt tråkig utan de hundratals kulturevenemang som brukar äga rum. Visst kan ni lova att ni kommer nästa vi gång vi bjuder in?

Vi ses igen!

/ Trästockfestivalens Kugghjul 2020